Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane fredag 25.02.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Nysnø og vind gir ferske, ustabile flak over tregrensen. Vedvarende svakt lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Snøbyger og vind fra nordvest vil utover dagen gi nye, ustabile fokksnøflak.

I leområder over tregrensen vil ferske fokksnøflak legge seg over løs snø og gi ustabilitet. Det vil også finnes store flakdannelser fra torsdag som vil trenge tid for å stabilisere seg. Spesielt utsatt er leheng mot sør - og østlige retninger, men skiftende vind de siste dagene gjør at problemet kan finnes i flere himmelretninger.
Skred kan generelt bli store og i spesielt utsatte heng svært store.
I heng som får stor pålagring vil skred kunne løsne naturlig.

Det kan også finnes et vedvarende svakt lag i snødekket noen steder som kan bidra til ytterligere ustabilitet. Laget vil nå være dekket av fokksnøflak av varierende hardhet og det ventes at det er få steder det er lett å påvirke flaket fra, mest utsatt er kuler og steder med tynt snødekke. Skred kan bli store.

Merk også at mindre skred i den nye snøen kan trigge svake lag dypere i snødekket og gi store skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 24. februar 2022

Opp til ca 600-800 moh er det skarelag med nysnø over. Høyere oppe er det nå generelt store mengder snø. De fleste steder over tregrensa er snøen vindpåvirket med harde eller mjuke flak. I vindskjerma formasjoner og i skogen er det løs snø.

Det ble observert kantkornlag under tynt skarelag på Strynefjellet på ca 1200 moh. Det er også funnet kantkorn under fokksnøen på 700moh ved Stryn. Utbredelse er usikker og dette regnes ikke som et skredproblem i dag.

Onsdag gikk det flere store skred i området i forbindelse med kraftig nedbør, vind og stigende temperatur.

Det er observert en del store skavler i regionen.

Fjellvær

Torsdag 24. februar 2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh natt til torsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Fredag 25. februar 2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om formiddagen. Bris fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -15 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS